brexitDe Brexit is hot news. Wat zullen de gevolgen zijn op economisch gebied voor Europa en Groot-Brittannië en wat betekent dat voor onze communicatie? Blijft het Engels of moeten we toch meer in het Duits en Frans gaan communiceren?

Nu één van ‘de Grote Drie’ Europa verlaat, moet dat gat worden opgevuld. Zeker is dat Duitsland en Frankrijk nog meer in het centrum zullen komen te staan. Bondskanselier Angela Merkel zit stevig in het zadel en heeft nu een leidinggevende positie en met haar Duitsland. Duitsland zal zeker een zware stem hebben als het gaat om de EU beter te laten functioneren en hervormingen door te voeren. Duitsland is een stabiel land en een van de belangrijkste spelers binnen de EU.  Zaken doen met Duitsland en ‘het Duits‘ worden belangrijker dan ooit.

Wij, als Nederlanders, zijn qua communicatie meer op het Engels ingesteld dan het Duits of Frans. Dat kan in ons nadeel werken, want in beide landen kom je nog steeds het verst als je ook de taal goed spreekt en schrijft. Relaties lopen soepeler als er de communicatie goed is en als men elkaar begrijpt. Zo ontstaat er vertrouwen en vertrouwen is de basis voor een succesvolle zakenrelatie. Zaken doen met het vasteland zal aan betekenis winnen, nieuwe afzetmarkten moeten worden gevonden en dichtbij is goedkoper dan ver weg, zeker omdat de cultuurverschillen hier te overwinnen zijn. Daarom zullen het Duits en het Frans aan betekenis gaan winnen binnen de betrekkingen. Zorg ervoor dat u bent voorbereid op de veranderingen die ongetwijfeld gaan komen. Communicatie in het Engels alleen is niet voldoende. Als u succesvol wilt zijn moet het Duits en het Frans hoog op de agenda staan.